
PROGRAMMA
Muzikale voorstelling
Ver van mijn Bed
Aflevering 2: Latijns-Amerika & Taiwan
Donderdag 20 maart 2025, 19.15 – 20.00 uur, Carillonveld Universiteit Twente, Enschede.
Soms heb je kunst nodig om te voelen wat er buiten jouw eigen bubbel gebeurt. Het kan een verhaal, pijn of angst van iemand anders vertalen naar iets dat ook tastbaar wordt voor jou. Wat doet dat met je?
Soms heb je kunst nodig om iets te voelen wat er niet of nog niet is. Het kan een idee omzetten in een ervaring waardoor je een wereld kunt bezoeken die niet bestaat. Zou wat voelbaar werd een mogelijke toekomst kunnen zijn?
De voorstelling Ver van mijn Bed maakt dat wat buiten jouw gedachten ligt ineens dichterbij komt. Na afloop keert de rust terug op het carillonveld, maar jij weet wat zich afspeelt ver van jouw bed. Bekijk je de wereld nu anders?
1. Música para Latinoamérica – Pedro Coloma
In Latijns-Amerika verliezen elke dag meer dan tien vrouwen of meisjes het leven. Gewoon, omdat ze vrouw zijn. Femicide – moord op vrouwen vanwege hun gender – wordt over het algemeen genegeerd door de autoriteiten. In een machocultuur is het leven van een vrouw minder waard…
Movement A – Voor
Intermezzo & Gedicht
SOS, SOS, SOS, SOS
Ze roept, ze bidt, ze smeekt.
Hij slaat, hij slaat, hij slaat.
Ze schreeuwt, ze gilt.
Hij slaat, hij slaat, hij slaat.
Hij slaat het ongeboren leven uit haar bolle buik.
Ze kreunt, ze bloedt.
Hij slaat, hij slaat haar stil.
Doodstil.Regine Hilhorst, 2025
Movement B – Tijdens
Intermezzo & Gedicht
Ik heb
jij niet
lang niet genoeg
dus
buig zeg dankjewel
dan krijg je wat
en buig je niet
dan
breek ik je
ik breek je
tot je buigtRegine Hilhorst, 2025
Movement C – Na
2. Wie ben jij – Regine Hilhorst
In de Latijns-Amerikaanse geschiedenis waren caudillos charismatische, sterke leiders die in tijden van crisis en stabiliteit en nationale trots boden. Tegenwoordig regeren caudillos vaak op een autoritaire manier. Ze centraliseren de macht, verzwakken overheidsinstellingen, controleren de rechterlijke macht en onderdrukken de oppositie.
We richten ons nu op de presidenten van Venezuela, Nicaragua en Mexico. Nicolás Maduro, Daniel Ortega, Andrés Manuel López Obrador:
Wie ben jij
dat ik moet buigen
dat ik kruipend op mijn knieën
slaafs moet smeken om me niet te breken
niet te breken niet.
Wie ben jij
dat je me neerslaat
en als ik opsta weer slaat
je kwaad me klein maakt je haat me
maar je kent me je kent me niet.
Wie ben jij
ben ik je woede
ben ik het foute en jij het goede
moet ik stuk en voor jou bloeden mijn bloed
heeft dezelfde kleur dezelfde geur.
Wie ben jij, wie ben jij
zie je niet zie je niet dat ik hetzelfde ben
dat ik je moeder en je dochter ben
dat ik je ziel en je geweten ben
zie je wel dat ik jou ben.
Wie ben jij
dat ik moet buigen
dat ik kruipend op mijn knieën
slaafs moet smeken om me niet te breken
niet te breken niet.
Zie je wel dat ik jou ben?Tekst: Regine Hilhorst, 2022
Muziek: Bert van der Veen
3. Wat als … een liefdes duet – arr. Esther Schopman
Met het Taiwanese liefdesliedje Bāng Chhun-hong (Verlangen naar de lentebries; Teng Yu-hsien) & het Chinese liefdesliedje Yuèliang Dàibiǎo Wǒ de Xīn (De maan is als mijn hart; Weng Ching-hsi)
Make love, not war; een mooie droom. Zou het mogelijk zijn: een wereld waarin er alleen maar vrede en liefde is? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als China Taiwan onvoorwaardelijk zou liefhebben? Dus zonder te bedenken wat Taiwan China te bieden heeft, zonder er iets voor terug te willen hebben, zonder Taiwan te willen bezitten. Met andere woorden: Wat als China het belang van Taiwan net zo serieus zou nemen als het eigen belang?
Het Taiwanese volksliedje Bāng Chhun-hong en het Chinese volksliedje Yuèliang Dàibiǎo Wǒ de Xīn zijn bewerkt tot een liefdesduet.
4. Het beest – Regine Hilhorst
Het beest, het beest is los.
Was het eerst aan beenderen geketend
waakte het kloppend in mijn slapen
hongerde het huilend onderhuids
ik liet het in mijn maag verzuren
dan vrat het zich vanzelf op.
Het beest, het brute beest.
Totdat het, tijdens een diner
ondervoed op tafel spoog.
Het braakte door mijn mond naar buiten
brak krakend door mijn hersenpan
brulde raaskal uit mijn naam.
Het beest, het brute beest.
Waar ik schaamrood afschuw verwachtte
barstte huilend juichen los.
Huilend juichen.
Uit open geperste hoofden
uit keurig gestreken kragen
juichte het beest, het brute beest.
Nu geef ik het te eten.
Ik voed het met mijn bloed.
Ik laat het op straat grauwen
met geklauwde kameraden.
Daarna geeft het me kopjes.
Het beest. Het beest is los.
5. Voordat het tij keert – Lena C.
Een conflict kan dubbelzinnig zijn. Het kan zich tientallen jaren onder je dagelijkse leven verbergen en je de indruk geven dat het heel ver weg is. Maar wat als het zich ooit zou manifesteren?
In dit deel nemen we je mee naar het leven in Taiwan door geluidssamples, elektronische synthese en beiaardklanken samen te voegen met omgevingsgeluiden van de bruisende stedelijke sfeer en de warmte van de mensen. Bovendien weeft een korte melodie van het Taiwanese volksliedje Bāng Chhun-hong zich door het stuk als symbool voor de liefde, hoop en vrijheidsgeest van Taiwan. Maar als het conflict ooit oplaait en een plotselinge, aangrijpende stilte teweegbrengt, wat zal er dan nog overblijven van het mooie leven en de geluiden waaraan we gewend zijn?
Over de makers
Lena C. is een Taiwanese geluidskunstenaar die in Enschede woont. Ze onderzoekt geluid en interdisciplinaire kunst via artistiek onderzoek, live performance en vrije improvisatie in elektronische muziek, compositie voor beeldende kunst en installaties. Haar onderzoeksinteresses draaien om thema’s als de relatie tussen individuen en natuurlijke fenomenen, posthumanisme en de invloed van technologie en media op de menselijke ervaring. Ze gebruikt hiervoor modulaire synthesizers, samples uit veldopnames en Max/MSP om ambient en experimenteel geluid te creëren met unieke texturen, variërend van ingetogen immersie tot intense dynamiek.

Pedro Coloma is een Chileense componist die zich voornamelijk richt op filmmuziek. Momenteel studeert hij Compositie voor Film en Theater aan de ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Zijn werk bestaat uit composities voor orkest, beiaard, piano, strijkkwartet, kamermuziekensembles en elektronica. Daarnaast heeft hij muziek voor diverse films en animaties geschreven.

Regine Hilhorst is theatermaker, acteur, schrijver, dichter, zanger en docent. Ze is allergisch voor te strak zittende keurslijven, dichtgeslagen deuren en notoire betweters. Regine maakt muzikaal theater over maatschappelijke thema’s als diversiteit, hokjes denken en polarisatie voor het onderwijs, verschillende musea en de vrije sector. Als dichter en schrijver probeert ze grote thema’s te vertalen naar kleine herkenbare situaties van alle dag. Regine schrijft gedichten, maakt theater in opdracht, was stadsdichter van Enschede van 2013 tot 2015 en heeft verschillende boeken geschreven. Zie verder: www.reginehilhorst.com.

Esther Schopman is stadsbeiaardier van Enschede en campusbeiaardier van de Universiteit Twente. Ook is ze coördinator, onderzoeker en coach bij het platform Sound City van de Master Muziek (ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten), waar artistiek onderzoek wordt gekoppeld aan maatschappelijke thema’s en uitgevoerd in samenwerking met specifieke doelgroepen en/of maatschappelijke organisaties.

Met dank aan
Deze tweede aflevering van Ver van mijn Bed is mede mogelijk gemaakt door het Cultuurfonds (FKCIPO), het Franssenfonds, Stichting Small Support, Universiteitsfonds Twente, ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten (Master Muziek & het lectoraat Theorie in de Kunsten) en Stichting Enschedese Carillons.